Manja slova Veća slova RSSVijesti

25.12.2019.

Obavještenje za trgovce na malo i na veliko o neradnim danima za vrijeme praznika

Apelujemo na sve privredne subjekte, koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo da poštuju Zakon o unutrašnjoj trgovini kojim je propisano da se trgovina na veliko i na malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika.

18.12.2019.

Saopštenje: Sprovedena obuka inspektora na temu kategorizacije turističkih objekata

Saopštenje: Sprovedena obuka inspektora na temu kategorizacije turističkih objekata

Danas je u Upravi za inspekcijske poslove, na inicijativu Turističke inspekcije, a u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, sprovedena obuka republičkih turističkih inspektora po pitanju primjene Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, a akcentom na Pravilnik o vrstama, minimalno-tehničkim uslovima i kategorizaciji objekata. Navedenim pravilnikom bliže se propisuju vrste ugostiteljskih objekata za pružanje usluga smještaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, minimum usluga koje se mogu pružati u njima, minimalno-tehnički uslovi u pogledu prostora, uređaja i opreme, uslovi za kategorizaciju i specijalizaciju ugostiteljskih objekata u pogledu uređenja, opreme i održavanja objekata, nivoa kvaliteta usluge prema vrsti ugostiteljskog objekta i način kategorizacije ugostiteljskih objekata, kao i posebni standardi istih.

16.12.2019.

Uprava za inspekcijske poslove učestvovala na konferenciji o reformi inspekcija zemalja Zapadnog Balkana u Tirani

Uprava za inspekcijske poslove učestvovala na konferenciji o reformi inspekcija zemalja Zapadnog Balkana u Tirani

Uprava za inspekcijske poslove, zajedno sa predstavnicima iz inspektorata iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova učestvolvala je na „Konferenciji visokog nivoa o reformi inspekcija zemalja Zapadnog Balkana u skladu sa standardima Evropske unije“, održanoj u petak 13.12.2019. godine u Tirani. Konferenciju je organizovao Centralni inspektorat Albanije, pod pokroviteljstvom i uz učešće Vlade Republike Albanije, USAID-a, Evropske komisije i OECD-a.

05.12.2019.

Uništene 1533 nebezbjedne igračke

Uništene 1533 nebezbjedne igračke

Prilikom proaktivnog nadzora koji je vršen od početka marta do kraja novembra obavljen je administrativni pregled dokumentacije i fizički pregled igračaka - izgled proizvoda, upozorenja, isprave o usklađenosti. Metodom procjene rizika analizirano je 116 uzoraka na prisustvo ftalata i bora u igračkama. Dostavljeni rezultati ispitivanja su pokazali da je 38 uzoraka bilo neispravno, jer su uzorci plastičnih igračaka sadržali ftalate u koncentraciji većoj od dozvoljene i uzorci ljigavaca imali su koncentraciju bora veću od dozvoljene.

26.11.2019.

Inspekcije aktivno kontrolišu primjenu Zakona o spriječavanju upotrebe duvanskih proizvoda

Turistička inspekcija, kako je to propisano, kontroliše primjenu novog Zakona o spriječavanju upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, a od polovine avgusta, od kada je ovaj zakon u primjeni, do 19.novembra sprovedeno je ukupno 2263 kontrola. U ovom periodu utvrđeno je 106 nepravilnosti, izdato 119 prekršajnih naloga u iznosu od 30490 eura, a podnijeto je i 6 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

18.11.2019.

Prva neradna nedjelja bez prekršilaca

U nedelju 17.11.2019 godine, od strane Tržišne inspekcije sproveden je nadzor nad primjenom zabrane rada trgovine nedeljom, što je obaveza propisana članom 35 Zakona o unutrašnjoj trgovini. Nadzor je sproveden u svim opštinama, a tržišni inspektori nisu utvrdili kršenje propisane obaveze zabrane rada nedjeljom.

05.11.2019.

Zdravstvena inspekcija u ovoj godini zabranila rad u 14 zdravstvenih ustanova

Zdravstvena inspekcija je tokom 2019. godine kontrolisala zdravstvene ustanove kako u javnom tako i u privatnom sektoru. U zdravstvenim ustanovama zdravstvena inspekcija je u skladu sa zakonom kontrolisla vođenje medicinske dokumentacije, primjenu odredbi Zakona o zaštiti prava pacijenata, poštovanje radnog vremena od strane zdravstvenih radnika, kontrola medicinskih sredstava i ljekova. U apotekama je kontrolisano izdavanje ljekova na recept i prisustvo farmaceuta u apotekama. U svim zdravstvenim ustanovama kontrolisana je primjena odredbi Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

05.11.2019.

Tržišna inspekcija za pet godina izvršila 2754 kontrola u borbi protiv piraterije

Tržišna inspekcija je u periodu od 2014. godine do oktobra 2019. godine. u oblasti zaštite intelektualne svojine izvršila 2754 kontrola koje su se odnosile na zaštitu autorskih i srodnih prava (promet optičkih diskova i korišćenje softvera) i zaštitu žiga odnosno robne marke u oblasti industrijske svojine.

29.10.2019.

Tržišna kaznila dva subjekta u kontroli tokom druge neradne nedjelje

Tržišna inspekcija, je u nedelju 27.10.2019 ghodine ,vršila inspekcijske nadzor nad primjenom propisane obaveze iz člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini da se trgovina ne može obavljati nedjeljom.Rezultati nadzora govore da je propisana norma u velikoj mjeri ispoštovana jer je na cijeloj teritoriji Crne Gore u 24-časovnom nadzoru pronađeno ukupno dva subjekta nadzora u prekršaju, odnosno dvije trgovačke radnje u Budvi. U oba slučaja, inspektori su zbog počinjenog prekršaja izrekli novčane kazne prekršajnim nalogom i to: pravnom licu u iznosu od 1000€ i odgovornom licu u pravnom licu 200€ (za dva pravna lica ukupni iznos kazne je bio 2400€) .

21.10.2019.

Trgovci u velikoj mjeri ispoštovali neradnu nedjelju

Tržišna inspekcija, je dana 20.10.2019 godine ,sprovela inspekcijski nadzor nad primjenom propisane obaveze iz Zakona o unutrašnjoj trgovini da se trgovina na veliko i trgovina na malo ne može obaljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici. Rezultati nadzora govore da je zakonska norma u velikoj mjeri ispoštovana jer je na cijeloj teritoriji Crne Gore u 24-časovnom nadzoru svih tržišnih inspektora pronađeno samo tri prekršioca.