Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Црногорски привредници одржали радни састанак са Управом за инспекцијске послове

Црногорски привредници одржали радни састанак са Управом за инспекцијске послове
Датум објаве: 15.05.2019 13:26 | Аутор: уип

Испис Штампај страницу


У организацији Уније послодаваца Црне Горе (УПЦГ), данас је у хотелском комплексу Верде организован радни састанак представника УПЦГ и црногорских привредника са представницима Управе за инспекцијске послове (УИП). Састанак је одржан у циљу правовремене припреме привредника за љетњу туристичку сезону.

Догађај је отворио предсједник УПЦГ Предраг Митровић који је, уз подсјећање на дугогодишњу, успјешну сарадњу Уније послодаваца и УИП, истакао: “Прихватањем ове наше иницијативе, руководство УИП-а је још једном потврдило партнерски однос, али и разумијевање и спремност да у директној комуникацији са члановима УПЦГ одговоре исказаној заинтересованости црногорских предузећа за примјену прописа над којима надзор обављају инспекцијске службе, обједињене у оквиру Управе за инспекцијске послове –посебно у дијелу радне, тржишне, туристичке и здраствено-санитарне службе.”

Директор Управе за инспекцијске послове г. Алија Кошута је у свом уводном излагању исказао задовољство што постоји интересовање послодаваца да се што боље информишу о законским прописима у циљу стварања основних услова за законито обављање пословања. Како би се послодавцима пружила  пуна помоћ у рјешавању проблема и недоумица са којима се сријећу обављајући своје дјелатности, Управа за инспекцијске послове ће и у будућем периоду бити отворена за сарадњу са УПЦГ у реализацији оваквих догађаја, што само може ићи у корист послодаваца, али и у сврху стварања јавног добра имајући у виду од колике је важности за све нас фискална дисциплина и лојална конкуренција у привредном сектору”, нагласио је Кошута.

Уз руководиоце УПЦГ и УИП, догађају су приствовале генерална секретарка УПЦГ Сузана Радуловић, помоћница директора УИП-а за Сектор за заштиту тржишта и економије, игре на срећу и јавне набавке Рада Марковић и главна тржишна инспекторка Нада Ђурђић. Оне су представницима црногорских компанија дале одговоре, мишљења и упуства УИП-а по питањима од интереса за легално обављање привредне дјелатности.

Намјера УПЦГ је била да овим састанком додатно упути привредне субјекте на правилно вођење прописане документације и евиденције, као и спровођење прописаних поступака и процедура, а све у циљу правовремене припреме за љетњу туристичку сезону. Као посебна предност данашњег састанка издваја се то што су чланови Уније послодаваца имали прилику да од стране надлежних руководиоца УИП-а добију детаљне одговоре и образложења за проблеме и недоумице с којима се сријећу у пракси, а односе се на рад одређених инспекцијских служби.

Како је најављено, УПЦГ ће и у наредном периоду организовати догађаје ове врсте. Тиме ће бити настављена добра пракса која привредницима омогућава директне сусрете са представницима УИП-а и отворену дискусију која ће им помоћи са ускладе своје пословање са законском регулативом, отклоне евентуалне пропусте у раду, а на тај начин и избјегну непотребне казне и законске санкције за прекршаје утврђене приликом инспекцијских контрола.