Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Послато обавјештење свим школама о поштовању прописаних обавеза приликом организације школских путовања

Послато обавјештење свим школама о поштовању прописаних обавеза приликом организације школских путовања
Датум објаве: 23.04.2019 10:36 | Аутор: уип

Испис Штампај страницу


С обзиром на то да су Туристичка и Просвјетна инспекција уочиле да се не поштују пропси када је у питању организација екскурзија, излета и школа у природи за ученике, главне инспекторке ових инспекција су припремиле Обавјештење о поштовању прописаних обавеза приликом организације школских путовања које су прослијеђене свим основним и средњим школама у Црној Гори и надлежним министарствима. Достављамо јавности обавјештење на увид:

Обавјештење о поштовању прописаних обавеза 
приликом организације школских путовања

Поштовани,

Туристичка инспекција је током прошлог мјесеца вршила надзор туристичких агенција, а с тим у вези и надзор основних школа, чији наставници врше организацију екскурзија, излета и школа у природи за ученике. Наиме, оваква путовања су се организовала без посредовања туристичке агенције, што значи да су се ови послови обављали нелегално.

Законом о туризму и угоститељству („Сл. лист ЦГ“ бр. 2/18, 4/18 и 13/18) прописано је да послове туристичке агенције може да обавља: привредно друштво, друго правно лице или предузетник, који организује или посредује у продаји или реализовању услуга путовања и који има лиценцу издату од стране Министарства одрживог развоја и туризма. Такође, прописано је да послове туристичке агенције не може обављати физичко лице. Надаље, овај закон прописује и обавезу закључивања уговора о организацији путовања за дјецу, између туристичке агенције и установе у чије име се организују путовања, а саставни дио овог уговора је и списак ученика.

Уколико се приликом организовања школских екскурзија, излета и других облика путовања, поступа супротно одредбама Закона о туризму и угоститељству, прописне су новчане казне: за правно лице 2.000,00€ и за одговорно лице у у правном лицу 500,00€.

Подсјећамо Вас и на обавезу поштовања Закона о јавним набавкама („Сл. лист ЦГ“ бр. 42/11, 57/14, 28/15 и 42/17), којим је прописана обавеза расписивања тендера за реализацију екскурзија, односно школа у природи.

Такође, чланом 19 Закона о основном образовању и васпитању ("Службени лист Републике Црне Горе", бр. 64/02 и 49/07, Службени лист Црне Горе", бр. 45/10, 40/11, 39/13 и 47/17) прописано је да Школа развија разне облике слободних активности - ваннаставне активности (спортске, културне, умјетничке и др.). Програм слободних активности утврђује се годишњим програмом рада школе.

Чланом 82 став 1 тачка 12 Општег закона о образовању и васпитању ("Службени лист Републике Црне Горе", бр. 64/02, 31/05 и 49/07, Службени лист Црне Горе", бр. 4/08, 21/09, 45/10, 73/10, 40/11, 45/11, 36/13, 39/13, 44/13 и 47/17) прописано је да директор установе заступа и представља установу и одговоран је за законитост рада установе.

У вези са наведеним указујемо на уочене неправилости и обавезу да се у будућем раду у вези са предметним питањем поступа у складу са позитивним прописима.


С поштовањем,

Главна инспекторка за туризам
Мр Светлана ШЉИВАНЧАНИН, с.р.
Главна инспекторка за просвјету и спорт
Луција АЏИЋ, с.р.