Manja slova Veća slova RSS
>

Uprava za inspekcijske poslove organizovala sastanak u cilju suzbijanja rada „na crno“

Uprava za inspekcijske poslove organizovala sastanak u cilju suzbijanja rada „na crno“
Datum objave: 30.01.2019 14:32 | Autor: uip

Ispis Štampaj stranicu


Uprava za inspekcijske poslove je 24. januara 2018. godine, organizovala sastanak sa predstavnicima Poreske uprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, povodom primjene Zakona o izmjenama i dopunama zakona o strancima.
Istaknut je značaj ostvarivanja dobre saradnje između navedenih institucija, kako bi se uz zajedničko djelovanje doprinijelo efikasnijim rezultatima u suzbijanju sive ekonomije na tržištu rada, odnosno sprečavanju rada „na crno“. 
Posebno je bilo riječi o izdavanju dozvole za privremeni boravak i rad radi zapošljavanja stranaca, kao i o obavezi poslodavaca da, u roku od 24 časa od dana izdavanja dozvole za privremeni boravak i rad radi zapošljavanja, sa strancem zaključi ugovor o radu i prijavi ga na obavezno socijalno osiguranje, u skladu sa propisima o radu. Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o strancima skraćen je rok za prijavljivanje stranaca na obavezno socijalno osiguranje sa 8 dana na 24 časa.

Na sastanku su postignuti zaključci o daljem unapređivanju saradnje ovih organa u oblasti suzbijanja sive ekonomije na tržištu rada.

Služba za odnose s javnošću Uprave za inspekcijske poslove