Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Pojačane kontrole inspekcija u Podgorici i na sjeveru

Datum objave: 15.01.2019 13:45 | Autor: uip

Ispis Štampaj stranicu


Uprava za inspekcijske poslove organizovala je trodnevni pojačani nadzor (27-29. decembra 2018. godine) na području Podgorice u kojem su učestvovale Turistička, Sanitarna, Tržišna i Inspekcija rada.

U ovom gradu kontrolisani su subjekti koji posluju u ugostiteljstvu i prometu robe, pri čemu je izvršena 291 kontrola , utvrđeno 208 nepravilnosti, izdato 187 prekršajnih naloga, zabranjeno je obavljanje djelatnosti za 8 subjekata nadzora, a treba reći da je 19 lica zatečeno bez ugovora o radu.

Kontrolišući promet robe u maloprodaji i veleprodaji, Tržišna inspekcija je stavila akcenat na poštovanje propisanih obaveza subjekata nadzora u dijelu obavljanja djelatnosti, tj. podnošenje prijava trgovine i prijava zanatstva, vođenje propisane evidencije o nabavci i prodaji robe, isticanje cijena proizvoda i usluga, uključujući upoređivanje istaknutih sa utvrđenim cijenama, kontroli izdavanja računa itd. 

Inspekcija rada je usmejrila nadzor posebno na suzbijanje nezakonitog angažovanja radnika, kao i u dijelu zapošljavanja i ostavrivanja prava zaposlenih (uskraćivanje prava na sedmični i godišnji odmor, ali i neredovne isplate zarada i uplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, prekovremenog i noćnog rada).

Najčešće nepravilnosti koje je Turistička inspekcija utvrdila u ugostiteljskim objektima su bile: usluživanje gostiju proizvodima sa isteklim rokom trajanja, neposjedovanje normativa i cjenovnika, neizdavanje računa za pružene usluge, proširenje djelatnosti i neposjedovanje odobrenja za rad.

Sanitarna inspekcija je vršila nadzor sanitarno-higijenskih uslova u ugostiteljskim objektima, u dijelu posjedovanja uredno ovjerene sanitarne knjižice, kao dokaza da je obavljen obavezni zdravstveni pregled.
Krajnji cilj ovih kontrola je poboljšanje poslovnog ambijenta kroz suzbijanje svih pojava sive ekonomije na tržištu roba i usluga.

Napominjemo da se u istom pravcu trenutno odvija pojačani nadzor i na sjeveru Crne Gore, imajući u vidu pojačani promet roba i usluga tokom zimske turističke sezone.

Služba za odnose s javnošću Uprave za inspekcijske poslove