Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Potpisan Memorandum o saradanji Uprave za inspekcijske poslove i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore

Saopštenje: Potpisan Memorandum o saradanji Uprave za inspekcijske poslove i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore
Datum objave: 22.11.2017 11:51 | Autor: uip

Ispis Štampaj stranicu


Direktor Uprave za inspekcijske poslove, Alija Košuta i direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Suljo Mustafić, juče 21. novembra 2017.godine, potpisali su Memorandum o saradnji ove dvije institucije.

Ovim Memorandumom saradnja Uprave za inspekcijske poslove i Zavoda za zapošljavanje fokusira se na tri oblasti: razmjenu podataka o licima zaposlenim u zoni sive ekonomije, planiranje i organizacija raznih vidova specifičnih obuka u oblasti rada i radnih odnosa i oblast elektronske razmjene podataka sadržane u informacionim sistemima obje institucije.

Direktor Košuta podsjetio je da je Uprava za inspekcijske poslove prepoznata kao jedna od ključnih institucija u obezbjeđivanju sigurnog tržišta roba i usluga, stvaranju legalnih tokova rada i unapređivanju zaštite zdravlja, potrošača, a sve u cilju suzbijanja sive ekonomije. Istakao je kroz program “Stop sivoj ekonomiji”, u Upravi angažovano 30 visokoškolaca. Obavijestio je da su inspektori rada samo tokom oktobra u legalne radne tokove uveli 91 lice iz Podgorice, a 181 na nivou Crne Gore. Za njih je tako prestala potreba da se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. 

Direktor Mustafić je naveo da sa nadležnim državnim organima, prije svega Inspekcijom rada, Zavod nastoji uticati na suzbijanje rada na crno, kako se na evidenciji ne bi nalazile osobe iz sive zone ili ih prevoditi u formalne radne tokove. Cilj je da stvorimo prostor da se bavimo licima koja istinski traže posao, što je naša suštinska djelatnost - naglasio je Mustafić.

PR Služba Uprave za inspekcijske poslove