Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: U uzorcima hrane nijesu utvrđene patogene bakterije

Datum objave: 03.02.2017 13:57 | Autor: uip

Ispis Štampaj stranicu


Uprava za inspekcijske poslove, Sanitarna inspekcije je u 2016.godini vršila nadzor nad bezbjednošću hrane, kao i objekata, uređaja i opreme u kojima se vrši proizvodnja i promet hrane, kao i nadzor nad zdravstvenim stanjem lica koja dolaze u kontakt s hranom. 

Tom prilikom, vršeno je i uzimanje uzoraka za mikrobiološko ispitivanje, kao i uzimanje briseva sa ruku, radnih površina, opreme i pribora radi utvrđivanja higijenskog stanja u objektima. Neispravni uzorci i brisevi su pokazivali povećan broj bakterija, koje se mogu naći u spoljašnjoj sredini, a koje ne izazivaju oboljenja usled konzumiranja hrane, ali su pokazatelj higijene u procesu proizvodnje i pri rukovanju s hranom. U nijednom uzetom uzorku rezultati analiza nisu prikazali prisustvo salmonele. Bitno je napomenuti da je najveći broj neispravnih uzoraka utvrđen kod objekata privremenog karaktera, koji djelatnost u vezi sa proizvodnjom hrane obavljaju dva do tri mjeseca tokom ljetnje tursitičke sezone.

Inspektori su nalagali korektivne mjere i nakon sprovođenja mjera dezinfekcije i kontrole temperaturnog režima u objektima, ponovno uzeti uzorci hrane i briseva bili su ispravni. Dakle, ni u jednom uzorku hrane nijesu utvrđene patogene bakterije koje bi mogle izazvati oboljenja nakon konzumiranja hrane.


PR Služba Uprave za inspekcijske poslove