Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Успјешно завршена регионална Конференција “Тржишни надзор – пракса и изазови”

Саопштење: Успјешно завршена регионална Конференција  “Тржишни надзор – пракса и изазови”
Датум објаве: 13.10.2016 15:56 | Аутор: уип

Испис Штампај страницу


У уторак и сриједу, 11. и 12. октобра 2016. године, у хотелу “Аурел” у Подгорици, одржана је регионална Конференција “Тржишни надзор – пракса и изазови”. Конференција која је била посвећена успостављању и јачању регионалне сарадње у циљу унапријеђења тржишног надзора, одржана је у организацији Управе за инспекцијске послове уз подршку Европске комисије (ТАИЕX).

Конференцију су отворили директор Управе за инспекцијске послове, др Божидар Вуксановић, министар економије у Влади Црне Горе, г. Владимир Каварић и помоћница директора Управе за инспекцијске послове, гђа Рада Марковић. Директор Управе за инспекцијске послове, др Божидар Вуксановић, истакао је да је одржавање регионалне Конференције значајно не само за остваривање добре сарадње између институција у региону, већ и за успјешно суочавање са свим изазовима у области тржишног надзора. Поручио је да је улога Управе за инспекцијске послове, као органа који обједињује велики број инспекција, веома значајна у области надзора производа на тржишту. Г. Каварић, министар економије, истакао је значај успостављања и јачања регионалне сарадње у циљу динамичнијег напретка држава региона ка Европској унији, док је помоћница директора Управе за инспекцијске послове, гђа Марковић, представила статус тржишног надзора у Црној Гори, с овртом на законодавни и институционални оквир, као и изазове које Црну Гору очекују у овој области.

У наставку Конференције презентације су одржали представници релевантних институција из Црне Горе, али и земаља региона: Албаније, Косова, Босне и Херцеговине, Македоније, Србије и Турске. Експерти из земаља чланица Европске уније - Белгије, Малте и Словеније, говорили су о начину примјењивања европских стандарда и најбољих пракси из области тржишног надзора. 

Учесници регионалне Конференције “ Тржишни надзор - пракса и изазови ” указали су на бројне изазове у функционисању тржишног надзора и предложили низ мјера којима би се утицало на унапријеђење стања тржишног надзора, не само у појединачним земљама, већ и на нивоу цијелог региона. Ефикаснији тржишни надзор олакшаће припрему националног и регионалног тржишта за укључивање у јединствено тржиште Европске уније, уз ефективну примјену ЕУ правила и стандарда.

Државе региона једногласно су подржале даље одржавање регионалних конференција, као и спровођење низа заједничких акција кроз међусобну размјену искустава из области тржишног надзора, што ће утицати на лакше идентификовање проблема као и на проналазак оптималних заједничких рјешења.

уип

ПР Служба Управе за инспекцијске послове