Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Uspješno završena regionalna Konferencija “Tržišni nadzor – praksa i izazovi”

Saopštenje: Uspješno završena regionalna Konferencija  “Tržišni nadzor – praksa i izazovi”
Datum objave: 13.10.2016 15:56 | Autor: uip

Ispis Štampaj stranicu


U utorak i srijedu, 11. i 12. oktobra 2016. godine, u hotelu “Aurel” u Podgorici, održana je regionalna Konferencija “Tržišni nadzor – praksa i izazovi”. Konferencija koja je bila posvećena uspostavljanju i jačanju regionalne saradnje u cilju unaprijeđenja tržišnog nadzora, održana je u organizaciji Uprave za inspekcijske poslove uz podršku Evropske komisije (TAIEX).

Konferenciju su otvorili direktor Uprave za inspekcijske poslove, dr Božidar Vuksanović, ministar ekonomije u Vladi Crne Gore, g. Vladimir Kavarić i pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove, gđa Rada Marković. Direktor Uprave za inspekcijske poslove, dr Božidar Vuksanović, istakao je da je održavanje regionalne Konferencije značajno ne samo za ostvarivanje dobre saradnje između institucija u regionu, već i za uspješno suočavanje sa svim izazovima u oblasti tržišnog nadzora. Poručio je da je uloga Uprave za inspekcijske poslove, kao organa koji objedinjuje veliki broj inspekcija, veoma značajna u oblasti nadzora proizvoda na tržištu. G. Kavarić, ministar ekonomije, istakao je značaj uspostavljanja i jačanja regionalne saradnje u cilju dinamičnijeg napretka država regiona ka Evropskoj uniji, dok je pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove, gđa Marković, predstavila status tržišnog nadzora u Crnoj Gori, s ovrtom na zakonodavni i institucionalni okvir, kao i izazove koje Crnu Goru očekuju u ovoj oblasti.

U nastavku Konferencije prezentacije su održali predstavnici relevantnih institucija iz Crne Gore, ali i zemalja regiona: Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Turske. Eksperti iz zemalja članica Evropske unije - Belgije, Malte i Slovenije, govorili su o načinu primjenjivanja evropskih standarda i najboljih praksi iz oblasti tržišnog nadzora. 

Učesnici regionalne Konferencije “ Tržišni nadzor - praksa i izazovi ” ukazali su na brojne izazove u funkcionisanju tržišnog nadzora i predložili niz mjera kojima bi se uticalo na unaprijeđenje stanja tržišnog nadzora, ne samo u pojedinačnim zemljama, već i na nivou cijelog regiona. Efikasniji tržišni nadzor olakšaće pripremu nacionalnog i regionalnog tržišta za uključivanje u jedinstveno tržište Evropske unije, uz efektivnu primjenu EU pravila i standarda.

Države regiona jednoglasno su podržale dalje održavanje regionalnih konferencija, kao i sprovođenje niza zajedničkih akcija kroz međusobnu razmjenu iskustava iz oblasti tržišnog nadzora, što će uticati na lakše identifikovanje problema kao i na pronalazak optimalnih zajedničkih rješenja.

uip

PR Služba Uprave za inspekcijske poslove