Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Почиње програм Стоп сивој економији за 190 вискошколаца

Почиње програм Стоп сивој економији за 190 вискошколаца
Датум објаве: 10.06.2019 07:44 | Аутор: уип

Испис Штампај страницу


За 190 незапослених младих са стеченим високим образовањем и радним искуством минимум девет мјесеци, у понедјељак 10. јуна, почиње Програм “Стоп сивој економији”.

Носилац Програма је Министарство рада и социјалног старања а реализоваће га Завод за запошљавање и четири црногорске управе: Пореска управа, Управа за инспекцијске послове, Управа полиције и Управа царина, која је први пут програмски партнер.

Суљо МустафићДиректор Завода Суљо Мустафић је, на Конференцији за медије, казао да је Програм “Стоп сивој економији” посебно дизајнирана мјера Завода која испуњава зацртане циљеве – веће запошљавање младих и смањење неформалног пословања.

-Овакав модел сарадње, Завода са различитим институцијама, показао се веома добрим па ће, и убудуће, бити основа за сличне пројекте. Ту мислим на све који су у могућности, да прихвате незапослена лица, омогуће им учење и усавршавање кроз рад. Намјера нам је да допринесемо подизању свијести да је неформално пословање друштвено неприхватљиво понашање. За сваку државу запослени представљају кључ успјеха, јер без задовољних радника, нема ни добрих резултата – нити напретка – истакао је директор Мустафић.

МугосаЗа пружање техничке подршке и помоћи службеницима у Пореској управи ангажовано је 80 високошколаца, док ће се у Управи за инспекцијске послове оспособити њих 60. Такође, у Управи полиције пројектно ће радити 40 учесника, а у Управи царина – 10.

Мјесечна зарада, у нето износу, биће им 300 еура а Завод је за ту намјену опредијелио 696.000 еура.

Претходне три сезоне, кроз Пројекат “Стоп сивој економији” је било укључено 425 уц̌есника са стеченим високим образовањем.Вељовић

Највише високошколаца је, у минуле три године, било ангажовано у Пореској управи. Директор Пореске управе Миомир М. Мугоша поздравио је сарадњу успостављену са Заводом на реализацији пројекта “Стоп сивој економији” и истакао значај који он има за унапређење капацитата људских ресурса у Пореској управи и подмлађивање старосне структуре ове институције.

-Током претходних година 56 лица по окончању програма наставило је с радом у Пореској управи, од чега је чак 26 засновало радни однос на неодређено, док је 30 лица ангажовано по основу уговора о раду. Програм је препознат као прилика да млади се упознају са радним процесима у Пореској управи, те да порепознају личне и стручне афинитете за рад у овој институцији која заузима важно мјесто у систему државне управе – саопштио је Мугоша.

КосутаПрограм је прилика за младе да осјете рад у јавном сектору, каже директор Управе полиције Веселин Вељовић.

Управа царина је ове године први пут пројектни партнер. Помоћница директора Ана Раичевић очекује да ће, уз подршку десет новозапослених младих високошколаца, постићи још бољи напредак у спровођењу основних надлежности институције.Раичевиц

–Такође, кандидатима који су задовољили критеријуме на тестирању, а добили нешто мањи број бодова, поручујем да смо, анализирајући њихове одговоре, одлучили да их унесемо у нашу интерну базу људских ресурса, као потенцијал за кадровско јачање Управе царина – најавила је Раичевић.

Порука свих црногорских управа, које спроводе Програм “Стоп сивој економији”, је да би ангажман вискокошколаца убудуће требало да траје – минимум годину.