Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Контролисано 77 узорака играчака у новембру и децембру

Датум објаве: 27.12.2018 13:41 | Аутор: Управа за инспекцијске послове

Испис Штампај страницу


Санитарна инспекција је у складу са Годишњим програмом надзора производа на тржишту за 2018. годину вршила планирани надзор над безбједношћу играчака током цијеле године. У новембру и децембру инспектори су методом случајног узорка из 22 објекта узели за лабораторијска испитивања 77 узорака играчака од чега 67 на присуство фталата и 10 на присуство бора. Одабир врста играчака од којих су узети узорци вршен је методом процјене ризика, као и увидом у небезбједне играчке ранијих година, као и из недјељних Рапеx обавјештења и Регионалне мреже.


Достављени резултати испитивања од стране лабораторија - Центра за екотоксиколошка испитивања Подгорица и Института за јавно здравље Подгорица су показали да је неисправно – небезбједно 20 узорака на присуство фталата од прописаних и 8 (осам) узорака (играчка љигавац) на присусуство бора због повећане концентрације од прописане (ова хемикалија се иначе користи да би играчка била лијепљива).

Након добијених резултата анализа инспектори су обавијестили субјекте надзора (увозници и дистрибутери) који су добровољно забранили даљу дистрибуцију играчака и предузели повлачење из промета од свих трговаца којима су продали играчке, а затим у штампаном медију објавили и објављују податке о неисправности играчака како би потрошачи могли да врате купљену играчку у објекат у којем су је купили уз повраћај новца. Послије спроведеног повлачења небезбједних играчака од трговаца и објављеног опозива, све играчке које су затечене у објектима или су опозване складиштиће се код увозника; након тога играчке се уништавају у складу са прописима или се враћају испоручиоцима о чему увозник обавезно доставља доказ санитарном инспектору, или могу бити уништене у присуству инспектора. Уколико субјекти надзора не предузимају добровољне мјере приступа се репресивним мјерама, а што до сада није био случај.

Европска Унија је донијела строге прописе које се односе на играчке, у смислу забране присуства фталата (ДЕХП, ДБП и ББП) у дјечијим играчкама и производима за дјецу изнад 0,1% по маси и фталата (ДИНП, ДИДП, ДНОП) у дјечјим играчкама и производима за дјецу које дјеца могу ставити у уста. 

У играчкама, како на тржишту ЕУ тако и код нас, најчешћи пронађен фталат био је бис (2-етхyлхеxyл) (ДЕХП), док је рјеђи био ди-„исононyлˮ фталат (ДИНП).
Нека експериментална истраживања на лабораторијским животињама су показала да постоји могућност да ови фталати могу изазвати оштећења репродуктивног система.
Подаци о небезбједним врстама играчака биће објављени на сајту www.потросац.ме.

Служба за односе с јавношћу Управе за инспекцијске послове