Manja slova Veća slova RSS
>

Inspektori socijalne i dječje zaštite kontrolisali ostavrivanje prava na mjesečnu naknadu

Datum objave: 26.12.2018 08:30 | Autor: Uprava za inspekcijske poslove

Ispis Štampaj stranicu


Inspektori socijalne i dječje zaštite su u periodu od 31.10.2018.godine do 27.11.2018.godine, izvršili inspekcijski nadzor u svim centrima za socijalni rad, uključujući i područne jedinice, radi kontrole ostvarivanja prava na mjesečnu naknadu korisnica koje su raskinule radni odnos na određeno vrijeme.

Tom prilikom je poseban akcenat stavljen na poštovanje rokova za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na mjesečnu naknadu, poštovanje rokova od strane centara u postupku donošenja i dostave rješenja korisnicama, te zakonitost ostvarivanja navedenog prava.

U 13 centara za socijalni rad, inspektori su izvršili uvid u 393 predmeta ovih korisnica, dok nije izvršen uvid u 26 predmeta koji su se u vrijeme vršenja nadzora nalazili u postupku po žalbi.

Tom prilikom inspektori su utvrdili da od 393 predmeta u koje su izvršili uvid, u 315 slučajeva su korisnice blagovremeno podnijele zahtjev tj. u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu (9.8.2018. god.) Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Odluke Ustavnog suda Crne Gore, te da su u 67 slučajeva zahtjevi podnijeti prije stupanja na snagu izmjena i dopuna zakona, dok su u dva slučaja nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva, a u devet slučajeva stranke su se usmeno obratile centrima za socijalni rad za ostvarivanje prava na naknadu.

Od ukupnog broja predmeta u koje su inspektori izvršili uvid a po kojima su zahtjevi za ostvarivanje prava na mjesečnu naknadu podnijeti blagovremeno, u 7 slučajeva su centri za socijalni rad donijeli i dostavili rješenja korisnicama u zakonom propisanom roku, dok su u 241 slučaju odlučili nakon isteka zakonskog roka za odlučivanje.

Inspektori socijalne i dječje zaštite su utvdili da po 67 zahtjeva korisnica centri za socijalni rad - na dan vršenja nadzora - nijesu donijeli i dostavili rješenja korisinicama naknada, pa su inspektori zbog utvrđenih nepravilnosti preduzeli zakonom

Služba za odnose s javnošću Uprave za inspekcijske poslove