Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Инспектори социјалне и дјечје заштите контролисали оставривање права на мјесечну накнаду

Датум објаве: 26.12.2018 08:30 | Аутор: Управа за инспекцијске послове

Испис Штампај страницу


Инспектори социјалне и дјечје заштите су у периоду од 31.10.2018.године до 27.11.2018.године, извршили инспекцијски надзор у свим центрима за социјални рад, укључујући и подручне јединице, ради контроле остваривања права на мјесечну накнаду корисница које су раскинуле радни однос на одређено вријеме.

Том приликом је посебан акценат стављен на поштовање рокова за подношење захтјева за остваривање права на мјесечну накнаду, поштовање рокова од стране центара у поступку доношења и доставе рјешења корисницама, те законитост остваривања наведеног права.

У 13 центара за социјални рад, инспектори су извршили увид у 393 предмета ових корисница, док није извршен увид у 26 предмета који су се у вријеме вршења надзора налазили у поступку по жалби.

Том приликом инспектори су утврдили да од 393 предмета у које су извршили увид, у 315 случајева су кориснице благовремено поднијеле захтјев тј. у року од 30 дана од дана ступања на снагу (9.8.2018. год.) Закона о измјенама и допунама Закона о извршењу Одлуке Уставног суда Црне Горе, те да су у 67 случајева захтјеви поднијети прије ступања на снагу измјена и допуна закона, док су у два случаја након истека рока за подношење захтјева, а у девет случајева странке су се усмено обратиле центрима за социјални рад за остваривање права на накнаду.

Од укупног броја предмета у које су инспектори извршили увид а по којима су захтјеви за остваривање права на мјесечну накнаду поднијети благовремено, у 7 случајева су центри за социјални рад донијели и доставили рјешења корисницама у законом прописаном року, док су у 241 случају одлучили након истека законског рока за одлучивање.

Инспектори социјалне и дјечје заштите су утвдили да по 67 захтјева корисница центри за социјални рад - на дан вршења надзора - нијесу донијели и доставили рјешења корисиницама накнада, па су инспектори због утврђених неправилности предузели законом

Служба за односе с јавношћу Управе за инспекцијске послове