Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Успјешна сезона резултат запошљавања младих инспектора и сталне координације којом је избјегнут сукоб надлежности

Успјешна сезона резултат запошљавања младих инспектора и сталне координације којом је избјегнут сукоб надлежности
Датум објаве: 18.09.2018 13:13 | Аутор: Управа за инспекцијске послове

Испис Штампај страницу


Управа за инспекцијске послове успјешно је окончала период појачаног инспекцијског надзора у љетњој туристичкој сезони – од 1. маја до 31. августа обавивши више од 18 хиљада контрола и издавши прекршајне налоге у вриједности од готово три милиона еура – саопштио је на конференцији за медије директор Управе Алија Кошута.

уип

„Надзор у овогодишњој туристичкој сезони смо реализовали организационо другачије него ранијих година: ангажовали смо нове, младе инспекторе који представљају додатну вриједност и који су у тим Управе унијели нову енергију. Овом приликом желим посебно да истакнем и похвалим њихов рад и посвећеност, али наравно да не занимаримо и искусне инспекцијске кадрове са којима су заједно допринијели напорним радом да се постигну резултати о којима данас говоримо“ – рекао је Кошута.

Директор Управе за инспекцијске послове је рекао да су инспекције током протекле туристичке сезоне биле нарочито усмјерене на заштиту здравља људи, сузбијање сиве економије из области угоститељства, трговине, занатских дјелатности, запошљавања и остваривања права запослених.

„Паралелно са акивностима на приморју, гдје је туристичка сезона била у јеку, Управа за инспекцијске послове је појачано вршила надзор и у пет сјеверних општина, чему у прилог говори и чињеница да је у назначеном периоду укупно на територији Црне Горе извршено готово 18,5 хиљада контрола, при чему је у више од пола утврдила неправилности. Ове године издато је прекршајних налога у вриједности од готово 3 милиона еура што је десет одсто више него прошле године. О изврсним ефектима рада инспекција говори и податак да је евидентирано преко 1000 лица ангажованих без уговора о раду, а да је за 330 лица регулисан радно-правни статус у складу са законом након поступања инспектора“ – рекао је Кошута.

Овогодишња за инспекције успјешна туристичка сезона резултат је чињенице да су уведене двије новине: ротација инспектора тако што су инспектори из Централног и Сјеверног региона били ангажовани и на Приморју, а повремено у склопу мобилних екипа и у пет сјеверних општина као и стална координација у којој су учествовали поред Управе за инспекцијске послове и представници Министарства одрживог развоја и туризма, Националне туристичке организације, локалних органа управе, ЈП за заштиту морског добра, Пореске управе, Граничне полиције, те повремено и представници ЈП Национални паркови, Министарства саобраћаја и поморства, Црвеног крста.

„Оваквим синергијским дјеловањем  обезбијеђен је свеобухватнији надзор и потпуно разграничење надлежности инспекција, односно избјегнут је сваки сукоб надлежности“ – рекао је директор Управе за инспекцијске послове.

Посебно је наглашено да су грађани поднијели укупно 709 пријава указујући на различите потенцијалне неправилности на терену.

„Дјелујући приоритетно по пријавама грађана, мимо редовнимх активности, стврорен је синергијски ефекат државе и одговорних појединаца на плану увођења сиве економије у законске токове“ – рекао је Кошута захваливши се грађанима на пријавама које доводе до синергетског ефекта.


УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ