Manja slova Veća slova RSS
>

Obilježen Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu

Obilježen Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu
Datum objave: 27.04.2018 15:16 | Autor: uip

Ispis Štampaj stranicu


Uprava za inspekcijske poslove je zajedno sa Međunarodnom organizacijom rada, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Udruženjem zaštite na radu Crne Gore učestvovala u organizaciji obilježavanja Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu.

Ovom prilikom organizovana je i panel diskusija na temu “Zaštita i zdravlje na radu za sve aktere u procesu rada”. U svom izlaganju direktor Uprave za inspekcijske poslove, gospodin Alija Košuta, istakao je da je jedan od prioritetnih zadataka Inspekcije rada obezbjeđivanje bezbjednog radnog mjesta, sa aspekta zaštite i zdravlja na radu i da Inspekcija rada iz godine u godinu naporno radi na jačanju svijesti i kod zaposlenih i kod poslodavaca o važnosti sprovođenja preventivnih mjera zaštite na radu, čime utiče na poboljšanje poslovnog ambijenta i povećanje produktivnosti zaposlenih. U prilog tome pomenuo je i statističke podatke o povredama na radu iz 2017. godine, koji pokazuju smanjenje od čak 52% u odnosu na 2007. godinu u kojoj je zabilježen najveći broj povreda na radu. Direktor Uprave je naglasio da će ova inspekcija i u budućnosti, u okviru svojih nadležnosti, preduzimati odgovarajuće mjere i radnje, kako bi nastavila trend smanjenja povreda na radu. Inspektori rada su predstavili rezultate kampanje “ZAŠTITI SEBE. ZAŠTITI DRUGE”, koja je u okviru ESAP projekta (“Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja”), u vremenskom periodu od dva mjeseca sprovođena na gradilištima u Crnoj Gori.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je upoznalo prisute sa predlogom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti i zdravlju na radu, koji je utvrđen na sjednici Vlade Crne Gore, održanoj 5.4.2018. godine.

Udruženje zaštite na radu Crne Gore predstavilo je dosadašnje i buduće aktivnosti regionalnog projekta BALCanOSH mreže “Podizanje kapaciteta i jačanje uloge regionalnih građanskih organizacija u unapređenju uslova rada preko dijaloga sa javnim institucijama. 
uip

Služba za odnose s javnošću Uprave za inspekcijske poslove