Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Обиљежен Свјетски дан заштите и здравља на раду

Обиљежен Свјетски дан заштите и здравља на раду
Датум објаве: 27.04.2018 15:16 | Аутор: уип

Испис Штампај страницу


Управа за инспекцијске послове је заједно са Међународном организацијом рада, Министарством рада и социјалног старања и Удружењем заштите на раду Црне Горе учествовала у организацији обиљежавања Свјетског дана заштите и здравља на раду.

Овом приликом организована је и панел дискусија на тему “Заштита и здравље на раду за све актере у процесу рада”. У свом излагању директор Управе за инспекцијске послове, господин Алија Кошута, истакао је да је један од приоритетних задатака Инспекције рада обезбјеђивање безбједног радног мјеста, са аспекта заштите и здравља на раду и да Инспекција рада из године у годину напорно ради на јачању свијести и код запослених и код послодаваца о важности спровођења превентивних мјера заштите на раду, чиме утиче на побољшање пословног амбијента и повећање продуктивности запослених. У прилог томе поменуо је и статистичке податке о повредама на раду из 2017. године, који показују смањење од чак 52% у односу на 2007. годину у којој је забиљежен највећи број повреда на раду. Директор Управе је нагласио да ће ова инспекција и у будућности, у оквиру својих надлежности, предузимати одговарајуће мјере и радње, како би наставила тренд смањења повреда на раду. Инспектори рада су представили резултате кампање “ЗАШТИТИ СЕБЕ. ЗАШТИТИ ДРУГЕ”, која је у оквиру ЕСАП пројекта (“Платформа за запошљавање и социјална питања”), у временском периоду од два мјесеца спровођена на градилиштима у Црној Гори.

Министарство рада и социјалног старања је упознало присуте са предлогом Закона о измјенама и допунама закона о заштити и здрављу на раду, који је утврђен на сједници Владе Црне Горе, одржаној 5.4.2018. године.

Удружење заштите на раду Црне Горе представило је досадашње и будуће активности регионалног пројекта БАЛЦанОСХ мреже “Подизање капацитета и јачање улоге регионалних грађанских организација у унапређењу услова рада преко дијалога са јавним институцијама. 
уип

Служба за односе с јавношћу Управе за инспекцијске послове